maanantai 17. syyskuuta 2012

Tuntemattoman sotilaan ja Vänriikki Stoolin tarinoiden henkilökuvausten vertailua

Väinö Linnan kirjoittamassa Tuntemattomassa sotilaasssa kaikki henkilöhhmokuvaukset kohdistuvat lähes kokonaan miehiin. Linna kuvailee tasa-arvoisesti kaikkia sotilaita riippumatta siitä oliko henkilö "korpisoturi" vai upseeri. Kun taas Runeberg kertoo pääasiallisesti siitä kuinka luutnantit ja majurit urheasti johtivat joukkonsa voittoon, kukin eri tavallaan kuitenkin.
     Tuntemattomassa sotilaassa henkilöitä kuvataan inhimillisesti ja jokaisella heistä on omia heikkouksia ja vahvuuksia. Esimerkiksi Riitaojaa kuvataan kamalaksi pelkuriksi, Koskelaa inhimilleseksi johtajaksi, joka asettuu samalle tasolle muiden sotilaiden kanssa. Mutta Vänriikki Stoolin tarinoissa tällaisia henkilökuvauksia ei löydy, osa runoista kertoo siitä kuinka ensin hieman ylimielinen tai muuten heikko johtaja nostaa joukkonsa voittoon ja oppii voiton ja muiden tapahtumien kautta olemaan parempi ihminen. Vuoropuhelua Vänriikki Stoolin tarinoissa ei käydä joten muiden osallisten tekemisistä tai luonteenpiirteistä ei ole kerrottu. Toki Runebergin teoksissa kerrotaan tavallisesta kansasta ja heidän kuvauksistaan ja kokemuksistaan sotaan ja sen kauheuksiin, mutta pääasiallisesti Runeberg pyrkii tekemään suomalaisesta sotilaasta kunniakkaan ja urhoollisen sotilaan.
    Tuntemattomassa sotilaassa keskitytään myös enemmän ihmissuhteisiin kuin Vänriikki Stoolin tarinoissa, Runebergin versiossa keskitytään usein vain yhteen niin sanottuun päähenkilöön, jonka elekieltä ja sanomisia tarkkaillan, mutta Linnan teoksessa keskitytään enemmän ihmisten luonteenpiirteisiin ja niiden esittelemiseen henkilöiden välisten konfliktien ja yhteisten keskustelujen välityksellä. Linnan kertomuksessa kaikki päähenkilöt ovat miehiä iältään 16-50 asti, kun taas Runeberg kertoo myös lasten, naisten ja vanhusten tarinoista ja kokemuksista.
    Tuntematon sotilas on muutenkin erilaisempi kertomus kuin Vänriikki Stoolin tarinat, sillä siinä suurin osa päähenkilöistä kuolee (Hietanen, Koskela, Lehto, Kariluoto, Salo ja Mäkilä) tai loukkaantuu (Susi ja Rokka). Runebergin teoksessa ei kuole yhtä monta kuin Linnan versiossa, mutta kyllä kuoleman tapauksia sieltäkin löytyy.

1 kommentti:

  1. Oli hyvä huomio, että Tuntemattomassa sotilaassa kuvaillaan myös ihmisten välisiä suhteita ja niiden avulla hieman syvennetään henkilökuvia ja tuodaan niihin uutta näkökulmaa. Siten henkilöitä kuvataan myös muiden henkilöiden näkökulmasta.

    VastaaPoista