maanantai 17. syyskuuta 2012

Tuntemattoman sotilaan kirja-arvostelu

Tuntemattoman sotilaan (ensimmäinen painos 1954) on kirjoittanut Väinö Linna, ja kustantajana on ollut WSOY. Väinö Linna kuuluu Suomen tunnetuimpiin kirjailijoihin ja on kirjoittanut Tuntemattoman sotilaan lisäksi paljon myös muita kirjoja: Päämäärä, Messias ja Täällä Pohjantähden alla, josta tehtiinkin myöhemmin elokuvia. Hän osallistui jatkosotaan ja sai sieltä ideoita Tuntemattoman sotilaan kirjoittamiseen.
    Teoksessa kerrotaan ensimmäisen konekiväärikommpanian kokemuksista jatkosodassa. Päätapahtumia kirjasta löytyy monia, mutta jo kirjan alusta jää mieleen miten miehet keskustelevat paloaukealla siitä syttyykö sota ja tarvitaanko heitä ylipäätänsä siellä. Kuitenkin muistettavammiksi jää Pietarin valtaus, joka on sotilaille eräänlainen päätavoite, jossa he onnistuvat. Tuntematon sotilas on kielirikas kirja, sillä siinä käytetään henkilöiden välisissä keskusteluissa paljon erilaisia murteita ja slangeja johtuen siitä, että nämä "korpisoturit" ovat kotoisin eripuolilta Suomea. Miljöönä kirjassa voidaan pitää kaikkea sitä metsikköä mikä Suomen ja Venäjän raja-tuntumasta löytyy. Päähenkilöistä muistettavimmiksi jäävät varmasti Rokka pirteä ja taitava sotilas, myöskin ikuinen päänvaiva kommpanianpäällikkö Lammiolle, Hietanen optimistinen ja urhea sotilas, joka kuitenkin kuolee kirjassa ja tietenkin miestensä ihannoima joukkueenjohtaja Koskela, joka myöskin kuolee kirjassa. Ja vaikkakin pienessä roolissa ollut kapteeni Kaarna jää kuitenkin mieleen siitä kannustuksesta ja rauhallisuudesta mitä hän kokemattomille sotilaillensa näytää.
    Keskeisenä teemana kirjassa käytetään suomalaisen sotilaan urhoollisuutta, vaikkakin Linna kertoo henkilöiden inhimillisistä peloista ja mainitsee myös monien erilaisia heikkouksia, toisin kuin perinteisissä sotakertomuksissa.
    Teos on lukukokemuksena hieno ja se jättää miettimään millaista sodan aikana olisi ollut elää ja herättää kunnioitusta veteraaneja kohtaan ja niitä ketkä kuolivat itsenäisen Suomen puolesta taistellessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti